Avansarea ilegală a politicianului la gradul de locotenent-colonel în rezervă l-a făcut pe şeful Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să se ascundă sub birou. În loc să declanșeze o anchetă internă pentru a afla cum a fost posibilă acţiunea, Mihnea Motoc invocă „eroismul“ lui Oprea.
La începutul acestei luni, „România liberă“ a dezvăluit, în exclusivitate, că avansarea lui Gabriel Oprea la gradul de locotenent-colonel în rezervă este nu doar ilegală, ci și penală. După cum a arătat ziarul nostru, fostul vicepremier a fost avansat la acest grad, în 1998, prin ordin al secretarului general al MApN, deși legea prevede că avansarea rezerviștilor se face prin ordin al șefului Statului Major General. Mai mult, însă, cu totul și cu totul incredibil, Ministerul Apărării susține că nu mai găsește în arhive documentele care au stat la baza avansării.
În mod oficial, „România liberă“ i-a cerut lui Motoc constituirea unei comisii de anchetă care să ducă atât la găsirea documentelor lipsă și ale vinovaților de pierderea acestora, dar care să și constate ilegalitatea avansării. Răspunsul primit de la Ministerul Apărării arată un ministru nu doar slab, ci și laș. În privința documentelor de negăsit, MApN ne-a comunicat următoarele: “În ceea ce priveşte documentul care a stat la baza înaintării în gradul de locotenent-colonel în rezervă, din dispoziția Serviciului Istoric al Armatei, Centrul de studii şi păstrare a arhivelor militare istorice din Piteşti desfășoară în prezent o procedură de cercetare de arhivă, conform prevederilor specifice, pentru identificarea acestui document.”.
Răspunsul, însă, este rușinos și nedemn de o structură militarizată NATO, care ar trebui să dețină arhive la zi conținând dosarele tuturor cadrelor militare în activitate și în rezervă.
Apărarea recunoaște: Oprea, avansat „în mod excepțional“
În răspunsul conceput la cererea „României libere“, Ministerul Apărării Naţionale evită să se refere la avansarea prin ordin al secretarului general al ministerului, procedură ilegală. De altfel, statutul cadrelor militare, aprobat prin Legea 80 din 1995, nu prevede nicăieri că secretarul general al MApN poate emite ordine de avansare.
Ministerul, însă, s-a concentrat pe a motiva de ce Gabriel Oprea a fost avansat în doar doi ani de la gradul de maior în rezervă (primit în 1996) la cel de locote-nent-colonel în rezervă (primit în 1998), deși stagiul minim de așteptare în rezervă era de șase ani. Iată argumentul MApN: „Domnul Gabriel Oprea a fost înaintat în gradul de locotenent-colonel în rezervă în anul 1998 şi, ulterior, în gradul de colonel în rezervă, în anul 2000, în mod excepţional, în baza prevederilor art. 64 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Potrivit acestor prevederi, «ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate şi în rezervă (…) pot fi înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional, atât în timp de pace cât şi în timp de război, chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 54-56 şi 61», între aceste condiții exceptate fiind și cea privind stagiul minim în grad.“.
„Fapte de eroism“ ca lacheu al lui Cozma
Ministerul Apărării, însă, a omis să citeze integral articolul 64, care arată și care sunt condițiile pentru avansarea “în mod excepțional”: “Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate şi în rezervă care, în executarea misiunilor sau în alte situaţii, săvârşesc fapte de eroism şi acte exemplare de curaj pot fi înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional, atât în timp de pace cât şi în timp de război, chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 54-56 şi 61.”
Așadar, avansările excepționale ale lui Gabriel Oprea între 1996 și 2000 se datorează săvârșirii “în executarea misiunilor sau în alte situaţii” a unor “fapte de eroism şi acte exemplare de curaj”. Până în 1997, Gabriel Oprea a fost lacheul lui Miron Cozma, la sindicatele din Valea Jiului. Între 1997 și 2000, fostul vicepremier a fost adjunct al Colegiului Național de Apărare.